среда, 11. март 2009.

ISTORIJA KULTURE CRNE GORE



Kultura u Crnoj Gori razvijala se pod uticajem različitih civilizacija, tako da se na ovom malom području mogu primjetiti uticaji mediteranske, srednjevjekovne, cetnralno-evropske i orijentalne kulture. Brojni kulturni i istorijski spomenici, kao i bogati muzeji, arhive i biblioteke pružaju uvid u crnogorsko kulturno blago. Prvi kulturološki tragovi potiču iz peleolita i nalaze se na mnogim arheološkim lokalitetima, od kojih je najvažniji lokalitet Crvena Stijena.
Najznačajniji svjedoci ilirskog i rimskog uticaja su ostaci građevina koji se nalaze u Duklji, Risnu, Ulcinju, Budvi i na lokalitetu Municipum, u blizini Pljevalja. Najveća koncentracija umjetničkih vrijednosti na crnogorskoj obali smještena je u Bokokotorskom zalivu, gdje se takođe mogu naći i očigledni ostaci pred rimske, rimske, gotske i barokne epohe. Sakralni spomenici u cijeloj Boki predstavljaju vrhunac umjetničkih kreacija od kojijih je najimpozantnija katedrala Svetog Trifuna u Kotoru, Crkva Gospe od Škrpjela smještena na istoimenom ostrvu i manastir Savina u blizini Herceg-Novog. Kompleks manastira i utvrđenja koje okružuju Skadarsko jezero takođe su od velikog istorijskog i kulturnog značaja.
U unutrašnjosti Crne Gore nalazi se veliki broj manastira izgrađenih pod vizantijskim uticajem na arhitekturu i freskoslikarstvo. Najznačajniji su manastir Morača, crkva Svete Trojice, Đurđevi stupovi, Piva i manastir Ostrog, najveće svetilište na Balkanu, veoma značajno zbog svoje pozicije. Značajni su i ostaci islamske kulture preostali kroz vijekove, koji reprezentuju sakralnu i rezidentalnu arhitekturu. Najznačajniji objekti su Husein-pašina džamija u Pljevljima i Kula Redžepagića u Plavu.
U XIX vijeku, religiozni centar Crne Gore - Cetinje, postaje i kulturni centar i poprima izgled koji danas definišemo kao grad - muzej. Među brojnim građevinama, najznačajni su Cetinjski manastir sa bogatim kulturnim blagom, Njegoševa rezidencija Biljarda, dvor Kralja Nikole iz XIX vijeka, ambasade raznih zemalja, Plavi dvorac, Zetski dom i vladin dom. Veliki doprinos kulturnom razvoju dali su i slikari od kojih su najznačajniji Petar Lubarda, Milo Milunović, Dado Đurić i Branko Filipović Filo.
Nakon Drugog svjetskog rata osnovane su pozorišne i filmske kuće koje su označile intenzivni razvoj ovih umjetnosti na području Crne Gore. Ove umjetnosti dale su i nekoliko značajnih autora. Osim teatra, muzeja i biblioteka, crnogorska kultura najbolje je predstavljena i kroz brojne galerije i tradicionalne festivale.




































Нема коментара:

Постави коментар