среда, 11. март 2009.

Sveti Stefan

Jedan od najljepsih darova koje je priroda podarila Crnoj Gori je poluostrvce Sveti Stefan. Predanje kaze da su Pastrovici, ovdasnje pleme, na ovom poluostrvu sagradili selo, otetim Turskim blagom, u XV vijeku. Danas je to atraktivan grad - hotel sa vilama i apartmanima iz kojih se pruzaju predivni pogledi na morsku pucinu. Na Svetom Stefanu se nalazi i bogato kulturno i istorijsko nasledje koje su za sobom ostavili njegovi prvobitni stanovnici. Sa lijeve i desne strane pescane prevlake koja spaja ostrvo sa obalom nalaze se dvije predivne plaze crvenkaste boje.

Skadarsko jezero
Skadarsko jezero je najvece jezero na Balkanu. Njegova posebnost i ljepota ogleda se u bogatstvu flore i faune. Skadarsko jezero je znacajno staniste vodenih ptica. Rijedak kudravi pelikan je zastitni znak ovog nacionalnog parka. Prosjecna dubina, Skadarskog jezera je 6m, a kako su neki djelovi dna ispod nivoa mora, na pojedinim mjestima doseze dubinu i do 60m. Takva mjesta u Skadarskom jezeru nazivaju se "oka". Obala Skadarskog jezera je zivopisna i obiluje poluostrvima i zalivima, koji su mocvarnog tipa. Skadarsko jezero skriva brojne endemicne vrste biljnog i zivotinjskog svijeta. Krase ga i gorice, mala ostrva, obrasla divljim narom, lovorikom i brsljenom. Skadarsko jezero je bogato i kulturno istorijskim spomenicima koji su rasuti po velikom dijelu ovog nacionalnog parka.
Mala napustena ribarska naselja koja se nalaze tik uz vodu takodje predstavljaju izuzetno kulturno nasledje. Skadarsko jezero je Ramsar konvencijom 1996. godine upisano u Svjetsku listu mocvara od medjunarodnog znacaja.

Нема коментара:

Постави коментар